Tysk kolbrytning. Foto: Marcus Hansson/SR
Billig gas, förväntade högre utsläppskostnader för koldioxid och alltmer förnybar energi gör att brunkolet går med förlust. Foto: Marcus Hansson/SR

Tyskt brunkol kan bli olönsamt

1:57 min

Mycket pekar mot att Vattenfalls brunkolsgruvor och koleldade kraftverk i Tyskland kommer att säljas till vrakpris. Störst intresse för ett köp har tre tjeckiska bolag visat, men samtidigt säger nu flera energianalytiker att brunkolskraftverken redan om så lite som 3-4 år kan vara helt olönsamma.

– Jag är överraskad att hur plötsligt koleldad elproduktion blivit i princip olönsam, säger energianalytikern Jan Ondrich på analysföretaget Candole i Tjeckien

En viktig orsak är det låga priset på gas som blivit ett attraktivt alternativ till brunkol. Dessutom förväntas klimatavtalet i Paris få priset på utsläppsrätter av koldioxid att rusa i höjden, något som direkt drabbar det smutsiga brunkolet.

Samtidigt har produktionen av förnybar el ökat kraftigt vilket allt oftare tränger ut brunkolet från elnätet. En annan energianalytiker på en av Tjeckiens största banker, Petr Bártek, räknar med att brunkolet om så lite som tre eller fyra år kommer att vara helt olönsamt och därmed tvinga fram en nedstängning av koleldade kraftverk.

Frågan är vad det här innebär för de tre bolag här i Tjeckien som alla säger att de vill köpa Vattenfalls anläggningar i Tyskland. Med de stora osäkerheter som ett köp innebär hoppas de antingen på att tyska staten ska gå in och ge dem någon form av prisgaranti , eller så är planen att tjäna snabba pengar de närmaste åren för att sedan avveckla verksamheten på billigast tänkbara sätt, menar Jan Ondrich.

Det kan leda till en risk för att sociala och miljömässiga kostnader när verksamheten avvecklas riskerar att hamna i knät på tyska skattebetalare eftersom en köpare sätter de egna intressena i första hand.

– Jag ser inga skäl till att de ska spendera investerares eller aktieägarnas pengar på aktiviteter som inte ger avkastning, säger Ondrich. 

Mer om den planerade försäljningen av Vattenfalls kolgruvor hör du i vårt miljöprogram Klotet idag klockan 14.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista