Bananflugor på en apelsin.  Public Domain/US Department of Agriculture
Sitter de här honorna och lyssnar efter skönsjungande hannar? Foto: Public Domain/US Department of Agriculture

Bananflugornas kärlekssång i fruktskålen

0:33 min

När bananflugehanar uppvaktar honor sjunger de. Nu har forskare sett att de anpassar sin sång efter hur långt bort honan är.

Under uppvaktningen jagar hanen honan. Melodin uppstår genom att hanen sträcker ut en vinge i taget och vibrerar den. Honorna lyssnar i flera minuter innan hon bestämmer sig för om hanen är något att ha.

Hanarna måste imponera på honorna utan att det kostar för mycket energi. Att de kan justera ljudstyrkan på sången är ett sätt att spara energi. Det här gör att de orkar uppvakta under längre perioder.

Att anpassa kommunikationsljud till avstånd är något som man bara sett hos människor och fåglar tidigare.

I studien, som publicerades i tidskriften Neuron, upptäckte man att bananflugesången i huvudsak består av två olika sorters läten. För att vi människor ska kunna höra dem behöver ljudet förstärkas mer än en miljon gånger.


Referens: Coen et al. Sensorimotor Transformations Underlying Variability in Song Intensity during Drosophila Courtship Neuron (2016). http://dx.doi.org/10.1016/j.neuron.2015.12.035


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista