En lite mus i handen på forskare med blåa gummihandksar. Foto: Rama. Wikimedia CC BY-SA 2.0 fr
1 av 2
En extra gen fungerade som gift och dödade de skadliga och självdöende cellerna hos mössen. Foto: Rama. Wikimedia CC BY-SA 2.0 fr Foto: Foto: Rama. Wikimedia CC BY-SA 2.0 fr
Porträtt på Ulf Petterson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet. Foto: Tim Leffler/SR
2 av 2
En väldigt viktig upptäckt för åldrandeforskningen, säger Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet. Foto: Tim Leffler/SR Foto: Tim Leffler/SR

Celldödande kan förhindra åldrande

1:39 min

Ett forskarlag i Minnesota har lyckats ta kål på självdöende celler som är kopplade till åldrande, genom att tillföra en extra gen som ser till att de dör direkt.

Försöken utgår ifrån att man har tidigare har kopplat åldrande till det här självdöende-beteendet hos celler, som innebär att de kan utsöndra giftiga ämnen till sin omgivning, och på så sätt skada friska celler i närheten.

Problemet är bara att de döende cellerna helt enkelt inte dör.

För att komma runt det problemet så tillförde man en gen i mössens arvsmassa, som aktiverades och dödade den döende cellen så fort den började utsöndra de skadliga ämnena.

Forskarna såg då att mössen över tid levde längre och friskare.

Man skulle kunna jämföra det med en frukt som ruttnar och sprider mögel omkring sig, och genom att kassera frukten så blir man av med problemet.

Varför cellerna går in i det här stadiet vet man inte riktigt, men det kan ha att göra med att de i vissa sammanhang kan fungera som en sorts försvarsmekanism för att till exempel hindra cancerceller att fortsätta dela på sig.

Även om resultatet av studien är ytterligare en pusselbit till varför och på vilket sätt vi åldras, så dröjer det innan det kan få effekt för oss människor.

– Det öppnar inte någon direkt väg för att bromsa åldrande, men det är viktigt att förstå mekanismerna. På så sätt kanske man på sikt kan skapa mediciner som kan ingripa i den här självdöende-processen och på så sätt ge oss ett längre och friskare liv, säger Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet.

Referens: Darren J. Baker et al. Naturally occurring p16Ink4a-positive cells shorten healthy lifespan. DOI:10.1038/nature16932


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista