Entréen till Karolinska sjukhuset i Solna. Den kritiserade kirurgen Paolo Macchiarini.
1 av 2
KS inleder nu en utredning av de tre operationer som genomfördes på sjukhuset av Paolo Macchiarini. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.
Kjell Asplund. Foto: TT
2 av 2
Kjell Asplund, ordförande för Smer. Foto: Pi Frisk/TT

Gråzon mellan forskning och vård

1:26 min

De katastrofala operationerna vid Karolinska universitetssjukhuset, där patienter dog efter att blivit opererade med en obeprövad metod med plaststrupar, befann sig i gråzonen mitt emellan forskning och vård. Det menar Statens medicinsk-etiska råd.

– Det finns ju ett regelverk som ska skydda patienten inom klinisk forskning. Där ska det finnas informerat samtycke som innebär att man som patient ska vara informerad om vilka risker och möjligheter det finns med operationen. Detta saknas när det gäller den här gråzonen klinisk innovation, säger Kjell Asplund, professor emeritus i medicin och ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.

Statens medicinsk-etiska råd kallar den här sortens nyskapande behandling för klinisk innovation.

I fallet Macchiarini rörde det sig om potentiellt livräddande behandlingar som istället visade sig livsfarliga. Att vård utprovas under gång på det här sättet sker också på annat sätt.

– Inom rehabilitering är det många experimentella metoder som förekommer som inte är utprövade. Psykoterapi är exempelvis ett område där det kommer nya typer av terapier som är oprövade. Det är oerhört viktigt att man lär sig av sina misstag och framgångar, för att hjälpa framtida patienter säger Kjell Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista