Barn med skolarbete. Foto: TT
Barn med en deprimerad förälder presterar sämre i skolan, visar ny studie. Foto: JESSICA GOW/TT

Förälders depression kan försämra skolresultat

1:12 min

Barn till föräldrar som diagnostiserats med depression gör sämre ifrån sig i skolan, enligt en ny stor studie som publicerats online i JAMA Psychaiatry.

Det här såg forskarna när de jämförde föräldrars sjukjournaler och slut-betygen från grundskolan från alla barn födda mellan 1984 och 1994 i Sverige, det innebär över en miljon barn.

Bo Runeson, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, tycker att den nya studien är intressant.

– Det är ju viktigt att veta hur barn mår och klarar sig. Det är så att skolprestationerna och kunna fullfölja skolan är så viktigt för att barn ska kunna utvecklas normalt. Så det är absolut betydelsefullt, säger han.

Forskarna har försökt utesluta andra faktorer i hemmen som kan påverka, men håller öppet för att det såklart kan finnas andra bakomliggande orsaker.

Är det här någonting nytt eller är det nått som man har vetat om?

– Man har vetat om att depressioner hos föräldrar är betydelsefullt. Det här är ett så stort material så här har man kunnat göra en del noggrannare analyser och till exempel se att mammans depression betyder särskilt mycket för dotter och sådan fynd är ju också intressanta och värdefulla, säger Bo Runeson.

Referens: S Hanyang, et al. Associations of Parental Depression With Child School Performance at Age 16 Years in Sweden. JAMA Psychiatry. Published online February 03, 2016. doi:10.1001/jamapsychiatry.2015.2917 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista