Bild på en plastdocka med hjärta och kärl synligt. Foto: Hikmet Gümüs CC BY-SA 3.0
Hjärtinfarkter beror ofta på proppar i hjärtats blodkärl. Foto: Hikmet Gümüs/Wikimedia CC BY-SA 3.0

Gener kan ge träffsäkrare läkemedel

1:29 min

Svenska och amerikanska forskare har hittat ett antal genvariationer som ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Kunskapen skulle kunna hjälpa läkare att veta vilka personer som verkligen behöver ta starkare mediciner. Det är viktigt eftersom dessa läkemedel kan medföra biverkningar.

– Det handlar om att se om risken är så stor att det är värt att ta den högre biverkningsrisken. Dessutom medför medicineringen en högre kostnad ur ett samhälleligt perspektiv, säger Olle Melander, överläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Idag får en patient som drabbats av en hjärtinfarkt eller stroke livslång behandling efteråt för att minska risken för återfall. Men för dem som har riktigt hög risk kan också nya, ännu starkare mediciner behövas. Då gäller det att hitta vilka de personerna är. Det här kan den ny kunskapen om genetiska riskmarkörer hjälpa till med.

Olle Melander hoppas också att de genetiska riskmarkörerna han och hans kollegor har hittat ska ingå i vanliga hälsokontroller bland friska personer i framtiden. Detta för att hitta dem som har förhöjd risk för hjärtinfarkt.

På längre sikt skulle den genetiska kunskapen kunna leda till ännu fler nya läkemedel eftersom många av de här genvarianterna verkar höja risken via mekanismer som forskarna inte känner till idag, tror Olle Melander.

– De flesta är helt nya idag okända mekanismer och där skulle man kunna tänka sig nya läkemedel som attackerar just de mekanismerna som varje enskild variant medierar. Men kommer ta lång tid innan det kan komma befolkningen till del, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista