Ägg med värpta ägg
1 av 2
Så här kan det se ut efter traditionell värpning. Nu tillåts genmodifierad äggläggning för medicinskt bruk. Foto: Charles Dharapak/TT
Porträtt på Jenny Carlsson, handläggare på Gentekniknämnden. Foto Gustaf Klarin/SR
2 av 2
Jenny Carlsson, handläggare på Gentekniknämnden. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Genmodifierad höna värper fram läkemedel

Ingenting för frukostbordet
1:29 min

En genmodifierad höna har godkänts i EU och USA. Hönan värper ägg med en ny proteinsammansättning som kan hjälpa människor med en ovanlig sjukdom, som hindrar fettmolekyler att brytas ner i cellerna.

– Man har godkänt en höna som är genmodifierad för att producera ett visst protein i äggen som sedan renas fram och kan användas som läkemedel, säger Jenny Carlsson som handläggare på Gentekniknämnden.

Till skillnad från den genmodifierade lax som nyligen blev godkänd som livsmedel i USA är den här hönan en läkemedelsproducent. Äggen innehåller ett enzym som kan ges till människor med en ovanlig sjukdom, som hindrar fettmolekyler att brytas ner i cellerna.

Den genmodiferade hönan är det tredje djuret som godkänts av EU och USA för läkemedelsproduktion. 2006 godkändes genmodifierade getter som producerar ett protein som motverkar blodproppar, och där proteinet i stället kan renas fram ur mjölken.

2010 godkändes genmodifierade kaniner som producerar ett ämne för behandling av en annan mycket ovanlig sjukdom.

– Alla de här tre exemplen är till för sjukdomar som är väldigt ovanliga och allvarliga, säger Jenny Carlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".