Foto: Fredrik Sandberg/TT
Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet (KI) och Nobelkommittén för fysiologi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nobelstiftelsen kommenterar Macchiarini-affären

1:21 min

Nobelstiftelsen kommenterar nu Macchiarini-affären, efter att en av dess styrelsemedlemmar på egen begäran har avgått.

I helgen avgick på egen begäran Urban Lendahl som är sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han var en av dem som rekommenderade Macchiarini till tjänsten på Karolinska institutet.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten uppmanar nu till skyndsam och resolut utredning av alla aspekter kring Macchiarini-fallet. Han konstaterar att effekterna av affären kan påverka hur Nobelpriset mottas.

Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsen, är medveten om att Nobelpriset har konkurrens från andra priset som delar ut större prissummor. Men han är ändå inte orolig för att Nobelprisets rykte naggas i kanten av Macchiarini affären.

– Just nu kortsiktigt föreligger en sådan risk. Men det som Nobelpriset har som ett väldigt starkt kort är att vi har hållit på i 115 år, och att prisen delas ut med en otroligt hög noggrannhet. För ögonblicket tror jag att Nobelprisets ställning är ohotat, men vi får på inget sätt vila på lagrarna utan anstränga oss och göra allting rätt.

I helgen avgick Urban Lendahl, som var sekreterare vid Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet. Hur ser du på beskedet att han avgår?

– Urban Lendahl har gjort ett utmärkt arbete både i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin och i Nobelstiftelsens styrelse. Så på det sättet beklagar jag att han har nödgats, eller sett sig tvungen att avgå.

– Samtidigt förstår jag honom. Han var ju med i den grupp som rekryterade Macchiarini, och kommer att omfattas av den utredning som nu kommer att ske. Han vill väl minska risken att Nobelstiftelsen kopplas ihop med den sorgliga Macchiariniaffären, säger Carl Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsen till P1-Morgon.

Macchiarini-affären handlar om kirurgen Paolo Macchiarini som utfört operationer med luftrör av plast där stamceller skulle ha växt in, men där bla en icke livshotande sjuk patient avled efter att Macchiarini opererat patienten i Ryssland. Tre operationer har också skett på Karolinska universitets sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista