Litet barn gråter på vårdcentral.
1 av 2
Inte roligt att få en spruta i en miljö som känns främmande. Foto: TT Foto: Heiko Junge/TT
Katarina Karlsson Foto: Ylva Carlqvist Warnborg
2 av 2
Katarina Karlsson har skrivit sin avhandling i vårdvetenskap om spruträdsla ur barnens perspektiv. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Tid för prat gör sprutan mindre skrämmande

1:41 min

Var tionde svensk är spruträdd, men hur ska vårdpersonal och föräldrar bäst hjälpa stickrädda barn? Att prata och ge dem tid tycks hjälpa.

En trygg atmosfär med tid att lyssna på barnet är viktigt, men så ser det ofta inte ut när barn ska få nålstick. Det visar en avhandling av Katarina Karlsson vid högskolorna i Borås och Jönköping.

–  Vi tror att vi sparar tid genom att inte ge barnen tid, men vi har inte råd att inte investera i tid när det gäller våra barn. För nästa gång barnen kommer tar det ännu längre tid om barnen är rädda. Det blir ju dyrare i längden, säger Katarina Karlsson.

För stickrädda barn som inte får hjälp blir stickrädda vuxna?

– Ja, absolut. Det här har ju att göra med hur man vågar söka sjukvård i framtiden, om det vill sig riktigt illa.

Ungefär var tionde svensk är verkligen rädd för nålstick i vården, och det gäller både barn och vuxna. Katarina Karlssons studie som ser på nålstick ur barnens perspektiv, visar att det inte bara är sticket och den befarade smärtan som kan skapa rädsla. Även den okända miljön med okända människor som ofta har alltför lite tid påverkar barnet.

Det är skrämmande för ett barn att så tydligt vara utlämnad till vuxnas makt, och kanske till sist bli fasthållen och stucken.

– Det är alltid bättre att boka en ny tid, än att tvinga fram ett nålstick, säger Katarina Karlsson.

Barn som patienter har rätt att bli både lyssnade på och få information om vad som ska hända kring nålstick i vården. Men så går det inte alltid till, berättar Stefan Boberg, lekterapeut på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Men genom att just lyssna på hur barnen vill ha det, leka med dem, ge dem gott om tid och information, har han varit med och hjälpt många barn att komma över sin rädsla för nålstick.

– Barn som inte vet hur det är fantiserar i stället. Men får de information om hur det ser ut precis kan barnet förhålla sig bättre till det, säger Stefan Boberg.

Vetandets Värld idag berättar mer om vad barn mellan 3 och 7 år upplever skrämmande kring nålstick i vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista