Ann Marie Jansson Lang som arbetar med kliniska prövningar på Läkemedelsverket.
Ann Marie Jansson Lang arbetar med kliniska prövningar på Läkemedelsverket. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Kritik mot det franska läkemedelstestet

1:36 min

I mitten av januari dog en person efter att ha varit med som frivillig försöksperson i ett läkemedelstest i Frankrike, och fem andra fick vårdas på sjukhus. Nu kritiseras kliniken för hur testerna utfördes.

Kritiken finns i en rapport från den franska statliga inspektionsmyndigheten IGAS, och under måndagen presenterades rapporten under ett av EU:s återkommande möten som ska följa upp olika kliniska prövningar.

– Det är en ganska allvarlig kritik. Och där står att man borde ha reagerat och haft tätare kontakt med den här intensivvårdsavdelningen dit en försöksperson skickades, berättar Ann Marie Jansson Lang från det svenska Läkemedelsverket som var med på mötet.

Det nya läkemedlet som testades har beskrivits som ett smärtstillande medel, och det var första gången det testades på människor.

Förutom att kliniken borde haft mer kontakt med den intensivvårdsavdelning som fick ta emot den första försökspersonen med biverkningar, borde man också ha berättat för de andra försökspersonerna vad som hänt, enligt rapporten.

De som utförde testerna borde också ha låtit bli att fortsätta ge det nya läkemedlet till de andra försökspersonerna.

– Man borde ha övervägt att inte ge nästa dos dagen därpå till de övriga i samma dosgrupp.

Vad som händer med kliniken efter den här rapporten kan Ann Marie Jansson Lang inte svara på, men hon säger att det rapporten inte har tittat på är vad som har hänt rent vetenskapligt. Till exempel vad som hände i kroppen hos försökspersonerna som kan förklara att det blev så allvarliga biverkningar.

Enligt det som framkom på mötet kommer en kommitté att tillsättas i nästa vecka. Där ska internationella experter titta närmare på de mer vetenskapliga aspekterna av det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista