En öppen hand mot himlen under bön.
Många av de stora religionerna kan ha varit väldigt betydelsefulla för mänsklig generositet. Foto: Sonia Sevilla. Wikimedia CC0.

Sträng gud smörjmedel för samarbete

"Det finns något både effektivt och adaptivt i de här idéerna"
1:48 min

Hur kommer det sig att vi är så duktiga på att samarbeta med folk som vi inte känner eller är släkt med? En förklaring kan man hitta i stora religioner.

Religiösa föreställningar om moraliserande och bestraffande gudar verkar genom historien ha inneburit att man tenderar att vara mer generös mot okända människor. Det menar Björn Lindström som är forskare i kognitiv neurovetenskap vid universitetet i Zürich och Karolinska institutet.

– Om det i sin tur är någonting som är bra i konkurrens med andra grupper kommer de här idéerna att spridas, förklarar han.

Den här idéspridningen kan vara en delförklaring till något som länge har gäckat forskare som på olika sätt studerar människan. Nämligen hur det kommer sig att vi är så duktiga på att samarbeta med folk som vi inte känner eller är släkt med.

En hypotes man har haft är att att just tron på en och samma gud kan fungera som ett slags socialt kitt som håller ihop oss människor även om vi inte bor nära varandra.

Forskare har nu i ett experiment kunnat se att personer som trodde på en bestraffande och moraliserande gud – en gud som alltid såg, hörde och hade åsikter om vad som är rätt och fel i mänsklig interaktion – var mer benägna att dela med sig av pengar till personer som trodde på samma gud.

Man konstruerade ett experiment som man testade på människor från åtta olika, vitt skilda platser på jorden, där folk hade skilda trossystem om gud.

Förenklat kan man säga att man lät dessa personer fördela 30 mynt antingen till sig själva, eller till andra personer som trodde på samma gud, och som bodde långt ifrån en själv.

Även om studien på ett övertygande sätt pekar på sådant som man tidigare har tittat på när det handlar om samarbete och mänsklig kulturell evolution, så finns det fortfarande frågor kvar att ställa sig.

– En öppen fråga är fortfarande varför religion var bra innan de här moraliserande storgudarna kom. Den här studien visar att även om lokala gudar kan bestraffa mänskligt beteende, så leder de inte omedelbart till bättre samarbete, säger Björn Lindström.

Referens: Benjamin Grant Purzycki et al. Moralistic gods, supernatural punishment and the expansion of human sociality. DOI: 10.1038/nature16980

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".