Cell.
Foto: Richard Weightman & Irene Canton

Sövande gel kan få stamceller i vila

Inspirerade av kängurur som kan pausa sina embryon har forskare kommit på ett sätt att få stamceller att hamna i cytostasis, det vill säga ett slags paustillstånd där de slutar växa och utvecklas.

Pluripotenta stamceller har förmågan att förvandla sig till vilken sorts celler som helst i kroppen. Det här gör dem väldigt intressanta medicinskt, för att utveckla behandlingar mot sjukdomar som diabetes och leukemi.

Men att lagra stamceller och få dem att behålla sin förvandlingsförmåga tills man vill använda dem är inte alltid så lätt.

I det här fallet inspirerades forskarna av kängurur och andra djur som kan försätta sina embryon i ett tillstånd som kallas för diapaus. Då pausas embryona i sin utveckling för att startas igång igen i gynnsammare tider. Känguruembryon kan vara pausade i flera månader.

Embryon i diapaus är ofta täckta av ett skyddande slemlager. Det forskarna gjorde var att skapa en speciell sorts gel till stamcellerna. Gelen fick cellerna att försättas i viloläge i upp till två veckor. När de sedan avlägsnades från gelen vaknade de till och fungerade som vanligt.

De lyckades även använda gelen för att pausa mänskliga embryon i fyra dagar.

Tanken är att sån här gel i framtiden ska kunna göra det billigare och enklare att frakta stamceller. Fördelen är att man istället för att frysa ner stamcellerna kan förvara de i närmare kroppstemperatur.

Referens: I Canton, et al. Mucin-Inspired Thermoresponsive Synthetic Hydrogels Induce Stasis in Human Pluripotent Stem Cells and Human Embryos. ACS Cent. Sci. 10 feb, 2016. DOI: 10.1021/acscentsci.5b00370

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista