En datorredigerad bild på ett människoansikte till vänster, en DNA-sträng i mitten, och ett neandertalsansikte till höger.
1 av 2
1-2 procent av generna från människor från framförallt norra halvklotet kommer från neandertalare Foto: Michael Smeltzer, Vanderbilt University
Utomhusporträtt av Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet
2 av 2
Studien är i första hand ett viktigt bidrag för att förstå vår genetiska arkitektur, menar Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet. Foto: Tim Leffler/SR

Gener från neandertalare kan påverka än idag

0:34 min

I en studie i tidsskriften Science presenterar forskare hur vissa neandertalsgener delvis finns representerade bland gener som kan kopplas till risken för att drabbas av vissa genetiska sjukdomar.

Man vet sedan tidigare att vi moderna människor på framför allt norra halvklotet har 1–2 procent neandertalsgener i vår arvsmassa.

Det ledde forskare att ta fram genetisk data från 28 000 individer med europeiskt ursprung för att sedan titta på om de sjukdomskopplade gener man hittade var varianter som kom från neandertalare, snarare än moderna människor.

Man fann då att exempelvis risken för att drabbas av olika typer av depression kunde öka om man hade vissa typer av gener från neandertalare. Om än väldigt lite - i högsta fallet ett par procent.

Studien är i första hand ett viktigt bidrag för att förstå vår genetiska arkitektur, och vad våra neandertalsgener kan tänkas medföra. Detta eftersom genetiska sjukdomar generellt är väldigt komplexa, menar Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet.

– Det är väldigt många gener och genvarianter som är inblandade, och i det här fallet är det få av de generna och genvarianterna som har neandertalsursprung. En konsekvens blir då att generna har ganska små effekter på de här sjukdomsriskerna.


Referens: Corinne N. Simonti et al. The phenotypic legacy of admixture between modern humans and Neandertals. DOI: 10.1126/science.aac6054

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista