I operationssal
Macchiarini opererar in en konstgjord luftstrupe på patient. Foto: TT

Företag bakom ödesdigra luftstrupar planerar nya försök

2:12 min

Det företag som tillverkat plastproteserna till de kritiserade luftstrupsoperationerna vid Karolinska universitetssjukhuset vill inte kommentera sitt ansvar i den så kallade Macchiariniaffären. Samtidigt planerar man nu nya försök.

Vetenskapsradion möts av telefonsvarare efter telefonsvarare när vi försöker få tag på någon ansvarig vid Harvard Apparatus Regenerative Technolgy (HART), det företag som tillverkat de plaststrupar som används i Paolo Macchiarinis ödesdigra operationer. Ingen finns tillgänglig, inte ens en receptionist.

Men i själva verket visar det sig att företaget nu är mycket aktivt. HART har, i stället för att bromsa upp efter skandalerna på KI och Karolinska universitetssjukhuset, inlett ett samarbete med ett annat mycket prestigefyllt sjukhus, amerikanska Mayo-kliniken.

Medan Macchiarini är polisanmäld och medelpunkten i en mycket stor utredning, kör HART på som om ingenting har hänt. Sedan dödsfallen uppdagades har visserligen aktien rasat, men chefen James McGorry försöker framhäva produkternas stora potential för att få investerare att satsa pengar i företaget.

– Efter bara två veckor hade alla celler i strupen vuxit fram. Det kan låta som science fiction, men det är ren vetenskap, sade James McGorry vid en företagspresentation tidigare i år.

Han hävdar att man nu har vidareutvecklat implantaten och att celltillväxten, som vid Macchiarinis operationer varit nästintill obefintlig, nu visat sig vara helt komplett bara efter två veckor när man opererat in plastmatstrupar i grisar. Men resultaten är ännu inte publicerade. James McGorry säger också att man under 2016 ska försöka få implantaten tillbaka in i människor.

Vi gör ett sista försök att nå James McGorry och hittar till slut hans mobiltelefonnummer. Och plötsligt svarar han. Men när han förstår vad vi vill prata om, får han plötsligt mycket bråttom.

– Jag har inte tid att prata, säger han och avslutar snabbt samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista