Foto: Nasa/Caltech.
Foto: Nasa/Caltech.

Forskare: Vi har hittat gravitationsvågor

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén om upptäckten
1:51 min

För 100 år sedan förutspådde Albert Einstein gravitationsvågor i sin relativitetsteori, vilket i sin tur skulle påvisa existensen av svarta hål. På en presskonferens på LIGO-observatoriet i USA säger forskare nu att man äntligen har hittat bevis.

– Det är gravitationsvågor som härrör från två kolliderande svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan och nu har gravitationsvågorna från denna smäll nått jorden, säger Ulrika Björkstén, chef för vetenskapsredaktionen på Sveriges Radio.

Vad har det här beskedet för betydelse?

– De här gravitationsvågorna förutspådde Albert Einstein för 100 år sedan och det är första gången man har kunnat bekräfta att hans förutsägelse var riktigt. Man har sett indirekta bevis på gravitationsvågor tidigare, men det här är första gången som man har kunnat mäta upp dem direkt i de här två detektorerna samtidigt på olika håll i USA.

– Man har då använt en detektor som är flera kilometer lång där man ser små, små variationer i en laserstråle. Det handlar om en variation i atomstorlek så det är oerhört små vibrationer det handlar om där själva rumtiden kröks.

Redan 2014 kom besked att forskarna kunnat identifiera gravitationsvågor. Men den gången visade det sig vara damm i Vintergatan. Den stora frågan nu är hur forskarna kan vara så säkra på att det inte är damm den här gången.

– Ja helt säker kan man ju inte vara när det tillkännages på en presskonferens på det här sättet. Så lite skeptisk ska man vara tills vi har sett att detta bekräftats ytterligare, säger Ulrika Björkstén.

– Men det som talar för att det stämmer är att det är två olika detektorer på två olika ställen i USA som har sett samma sak samtidigt. Och sedan att det är en mycket mer direkt mätning än vad som publicerades 2014 från ett radioteleskop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".