Två stycken labbmöss i en plasthandskeförsedd hand
En grupp av celler i hjärnstammen som är kopplade till belöningssystemet blir extra aktivt när mössen får umgås Foto: Malin Lundberg/TT

Cellerna som styr socialt liv

"Det ökar vår förståelse för hur lågt socialt stöd påverkar biologin i hjärnan"
1:20 min

Det har varit känt sedan 1970-talet att ett dåligt socialt stöd kan påverka hälsan negativt. Nu har forskare för första gången på detaljnivå lyckats kartlägga vilka celler som är involverade vid sådan här social isolering hos möss.

Forskarna från universitet i England och USA såg att en grupp av nervceller i hjärnan som tillverkar dopamin, en signalsubstans som är en del av vårt belöningssystem, började aktiveras när en mus som hade varit isolerad fick möta andra möss.

Man använde sig av en teknik som kallas för optogenetik, som innebär att man kan stänga av och sätta på tillverkningen av olika substanser i cellgrupper under väldigt korta perioder. 

På så sätt kunde forskarna i det här fallet etablera ett direkt orsakssamband för just dessa cellers inverkan på upplevelser av ensamhet och sociala situation.

På sikt kan kunskapen bli viktig för att förstå sociala funktioner i hjärnan.

– Det kan öka vår förståelse för hur lågt socialt stöd påverkar biologin i hjärnan. Det kanske inte direkt kommer leda till läkemedel men vi kanske kan öka statusen hos just betydelsen av de här psykosociala mekanismerna för vår hälsa, säger Daniel Fürth som är forskare på institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Referens: Gillian A. Matthews et al. Dorsal Raphe Dopamine Neurons Represent the Experience of Social Isolation. DOI: 10.1016/j.cell.2015.12.040

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".