Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Effekten av El Niño väntas först i år

Publicerat måndag 15 februari 2016 kl 06.00
Tar tid för värmen att sprida sig
(1:53 min)
Båt övergiven i det som en gång var en sjö
En sjö utanför Untavi, Bolivia är helt torrlagd till följd av El Nino i januari 2016. Foto: Juan Karita

2015 blev rekordvarmt men det kan inte förklaras med El Nino. Fenomenet stod endast för en liten del av uppvärmningen förra året och den fulla effekten kommer nämligen inte att märkas förrän i år.

Väderfenomenet El Niño som var extra stark under slutet av 2015 är en av de kraftigaste som någonsin uppmätts. Det visar statistik från den amerikanska vädertjänsten NOAA.

Några konsekvenser blev översvämningar och stormar i Sydamerika och delar av Nordamerika. Torka och bränder på andra sidan Stilla havet, i Indonesien och Australien är andra konsekvenser av den El Niño som fortfarande pågår men som sakta men säkert avtar.

Väderfenomenet är ett slags omsvängning av vädersystemet längs ekvatorn i Stilla havet och inträffar vart annat till vart femte år.

Området mellan Indonesien och norra Australien brukar normalt kännetecknas av värme och mycket nederbörd, men vid en El Niño flyttar sig vädersystemet österut och blir i stället betydligt torrare i det här området.

Värmen och regnet hamnar i stället ute i Stilla havet men drabbar också delar av Syd- och Nordamerika. El Niñon som kulminerade i slutet av november var lika stark som den som inträffade 1997-98. Tillsammans är de två de kraftigaste vi känner till sedan man började mäta i början av 1950-talet.

Det har talats om att en av anledningarna till att 2015 blev ett rekordvarmt år, globalt sett, skulle ha med El Niño att göra. Men det stämmer bara delvis.

Den största påverkan från El Niño har vi i år, främst på grund av att det tar tre månader efter att El Niñon varit som mest intensiv som värmen hinner sprida sig över hela klotet och påverka den globala medeltemperaturen.

– Så om du tittar på medeltemperaturen 2016, är sannolikheten att den skulle vara förhöjd i förhållande till vad vi skulle förvänta oss, väldigt förhöjd då, säger Åke Johansson, forskare i meteorologi på SMHI.

Anledningen till att medeltemparaturen kan öka efter en El Nino är att en större yta varmvatten exponeras mot atmosfären och värms upp, ungefär som ett stort element.

När vädersystemet är under ett normaltillstånd trycks i stället det varma vattnet ner i djuphaven och påverkar inte atmosfären på samma sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".