Kommunikationsforskaren Amy Bree Becker och Vetenskapsradions Lars Broström
1 av 2
Kommunikationsforskaren Amy Bree Becker och Vetenskapsradions Lars Broström. Foto: SR
Lars Broström framför skylt med AAAS.
2 av 2
Vetenskapsradions Lars Broström på den tvärvetenskapliga konferensen AAAS i Washington. Foto: SR

Humor kan bli draghjälp för vetenskap

1:58 min

Humor kan vara ett bra sätt att engagera människor i forskning och viktiga vetenskapliga frågor. Det visar resultat som amerikanska forskare presenterar på en vetenskaplig konferens i USA.

Det var många skratt i publiken när kommunikationsforskaren Amy Bree Becker från Baltimore presenterade sin forskning på den årliga vetenskapskonferensen AAAS i Washington. Resultaten visar alltså att humor kan engagera fler människor i vetenskap.

– När människor ser på politisk komedi med vetenskapliga ämnen så är det många som går vidare och fördjupar sina kunskaper, säger Amy Bree Becker.

Hon har i sina studier tittat på hur människor reagerar när de ser på humorprogram med vetenskap i. Resultaten pekar på att humorn fungerar som en slags katalysator för att söka mer kunskap. Det kan vara genom att söka ytterligare information på nätet, engagera sig i olika diskussionsgrupper eller donera pengar till olika forskningsorganisationer.

Så måste du som forskare också bli komiker för att andra ska intressera sig för din forskning? Nej, inte riktigt, men enligt Amy Bree Becker kan det hjälpa att vara med i humoristiska sammanhang, som till exempel skämtprogram på teve.

– Låt komikern stå för skämten och du som forskare för engagemanget, säger kommunikationsforskaren Amy Bree Becker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista