Bild på Richard Horton, chefredaktör på The Lancet.
Richard Horton tänker följa upp ärendet med läkaren som vill slippa stå med i Macchiarinis forskningsartikel. Foto: U.S. Mission Geneva / Eric Bridiers. Wikimedia.

Läkare vill inte synas i Macchiarinis artikel i Lancet

1:52 min

Medicintidskriften The Lancet som publicerat kirurgen Macchiarinis omstridda forskningartikel om den första plaststrupeoperationen, har fått mycket kritik för sitt agerande. Men nu backar tidskriften - möjligen - ett litet steg, efter påstötningar från Vetenskapsradion.

En av de fyra läkare som fuskanmälde Paolo Macchiarini har under hösten 2015 i upprepade mejl till The Lancet krävt att få sitt namn borttaget från forskningsartikeln om Macchiarinis första operation, utan att något hänt.

När Vetenskapsradion ringer upp The Lancets chefredaktör Richard Horton säger han sig inte känna till att de fått några sådana mejl efter att Macchiarini friades.

– Vad jag vet så har jag inte fått något mejl eller brev där någon vill ta bort sitt namn från artikeln. Innan ett namn tas bort från en artikel måste dessutom de andra artikelförfattarna - bland annat Macchiarini alltså - säga sitt om vad de anser om det, säger Horton.

I det mejl som Vetenskapsradion fått tillgång till från förra hösten ber en läkare att få sitt namn borttaget, men personen på the Lancet svarar ursäktande och ber om tålamod samt säger att mejlen skickats vidare till ansvarig redaktör. När Vetenskapsradion säger det till Richard Horton blir han först tyst och säger sedan:

– Vi gör vårt bästa för att svara så fort som möjligt.

Senare på kvällen skrivet han i ett mejl att de aktivt tänker följa upp ärendet med läkaren som vill slippa stå med i Macchiarinis forskningsartikel.

Däremot har de inga planer att skriva någon kommentar eller möjligen dra in artikeln nu när det finns så många frågor och tveksamheter. Det gör de inte om det inte finns ett formellt beslut om forskningsfusk, säger Richard Horton.

Till dess behandlar de det här som vilken vetenskaplig kontrovers som helst.

– Det räcker inte med frågor kring en forskningsartikel för att den ska tas bort. Skulle vi göra det med varenda en av våra artiklar skulle det inte finnas många artiklar kvar. Forskare ställer frågor hela tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista