Blåfärgad mineral
Nevadait- ett exempel på en mineral som förekommer under väldigt speciella miljöbetingelser. Foto: Robert Downs/University of Nevada

Därför är vissa mineral så sällsynta

"De är vansinnigt intressanta"
1:28 min

Idag känner vi till över 5000 mineral som finns på jorden, men mer än hälften av dem kategoriseras som sällsynta och har bara hittats på fem eller färre platser.

I en artikel i American Mineralogist kartlägger nu forskare varför vissa mineral är så ovanliga.

– Man har lyft fram olika huvudparametrar som styr vanlighet kontra ovanlighet i mineralriket, säger Erik Jonsson är statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökningar.

En parameter är temperatur. Vissa mineral består av vanliga grundämnen men kräver temperaturer över 1000 grader celsius för att finnas till, andra kräver extrem kyla.

Sedan finns mineral som bara existerar i väldigt torra miljöer och de som bryts ner av solljus eller försvinner om det inte är extremt högt tryck.

Ett exempel forskarna tar upp är Swedenborgit som bara hittats på en plats i världen, en gruva i Långban i Värmland.

– Det mineralet visar en av parameterkombinationerna, nämligen en extremt udda kombination av grundämnen som man inte ser förekomma tillsammans i normala geologiska miljöer. Men just där har det fantastiska hänt!

Men om merparten av vår jord består av andra mineral, varför är de sällsynta intressanta?

– De är vansinnigt intressanta. Man kan använda det för att få direkt info om tidigare geologiska förhållanden. Det är ju en del i förståendet av jorden som komplext system. Utan mineral kan vi inte förstå någon geologi alls, säger Erik Jonsson.

Referens: "On the Nature and Significance of Rarity in Mineralogy," to appear in the journal American Mineralogist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".