Olika bönor på en tallrik
Baljväxter kan vara ett proteinrikt alternativ till kött. Foto: Leif R Jansson/TT

Torkade bönor kan bli ditt nya snacks

1:19 min

Forskare studerar nu hur olika sorters baljväxter kan förädlas och odlas på flera platser i Sverige. Baljväxter kan bli en viktigt alternativ till kött och soja.

Fler proteinrika grödor i Sverige skulle kunna ersätta importen av soja, som ofta odlas på marker där det tidigare stått regnskog. Det kan också bli ett alternativ till kött.

Ett exempel är processade åkerbönor som Vetenskapsradion provsmakat tillsammans med forskaren Fredrik Fogelberg på institutet för jordbruksteknik, JTI, i Uppsala.

– Nu knaprar jag lite här och som du märker är det en ganska neutral smak. Det kanske smakar lite böna eller ärta, men egentligen är det ganska smaklöst, säger Fredrik Fogelberg.

Men tanken är att de torkade åkerbönorna, som idag främst används som djurfoder, ska smaksättas på olika sätt för att kanske kunna bli till ett attraktivt livsmedel. Exempelvis skulle det kunna bli någon typ av snacks eller användas som krutonger i soppa.

Bönorna pressas under högt tryck genom små hål så att de får en konsistens som liknar hundfoder eller ostbågar, beroende på hur man gör det och vad man tillsätter.

Baljväxterna har fördelen att de kan binda kväve från atmosfären så att man slipper kvävegödsla. På så sätt minskar man också risken för näringsläckage till sjöar och hav som är en del av orsaken till övergödningen.

Forskarna på JTI går nu vidare och studerar hur olika sorters baljväxter kan utgöra en större del av jordbruksproduktionen i Sverige och bli en viktig råvara för att producera mat.

– Kan de här växa i Sverige, hur stor skörd får vi? Hur mycket protein innehåller de? Är de goda att äta? Är det några speciella växtsjukdomar som angriper dem? Finns det regioner i Sverige där de går lättare att odla?, säger Fredrik Fogelberg.

Projektet är en del av ett EU-program för att hitta fler baljväxter som kan ersätta importerat sojafoder för djur, eller att göra mat av.

Hör mer om alternativ till kött i Klotet idag, 14:03 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista