Sjuksköterskan Rachel Potgieter
1 av 3
Sjuksköterskan Rachel Potgieter på missionsgruppen FCE märkte att malariamedicinen inte längre hjälpte patienterna i norra Zambia Foto: Johan Brgendorff /Sveriges Radio
Doc. Colin Sutherland LSHTM lät göra en studie stom tyder på ACT-resistenta malariaparasiter
2 av 3
Doc. Colin Sutherland LSHTM lät göra en studie stom tyder på ACT-resistenta malariaparasiter Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Prof. Andreas Mårtensson vid Uppsala Universitet anser att ACT-resistent malaria vore en katastrof för Afrika
3 av 3
Professor Andreas Mårtensson vid Uppsala uiversitet anser att ACT-resistent malaria vore en katastrof för Afrika Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Misstänkt resistens mot malarialäkemedel i Zambia

1:43 min

I norra Zambia fungerar inte längre malariamedicinen för vissa patienter. Forskning tyder på att parasiterna blivit resistenta på samma sätt som i Sydostasien. Om resultaten bekräftas av större undersökningar innebär det en katastrof för malariadrabbade länder i Afrika.

Det är en missionsgrupp i Zambias djungel i det myggdrabbade Koti ni Eden som först slog larm. Sjuksköterskan Rachel Potgieter märkte för några år sedan att allt fler patienter inte blev bra från sin malaria när de fått den nobelprisbelönade artemisinin-kombinationsbehandlingen förkortad ACT.

– Kanske finns det ett problem här, säger Rachel Potgieter på Foundation for Cross-Cultural Education i Zambia.

Hon tog kontakt med docent Colin Sutherland som leder malariaresistensforskningen vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, där en forskarstudent nu har gjort en pilotstudie på 106 malariasjuka i Koti ni Eden. I patientgruppen fick 19 återfall.  

– Vi tror att det kanske är det första tecknet på något som kan bli värre framöver, säger Colin Sutherland.

Undersökningen har hittills bara presenterats på en vetenskaplig konferens och är för liten för att dra några säkra slutsatser av, enligt Sutherland som nu planerar en större studie.

Men det finns tecken på att malariaparasiter i norra Zambia lärt sig att tåla medicin. Av 106 smittade patienter som fått kontrollerade ACT-läkemedel kom nästan var femte tillbaka inom två veckor med malariasymptom.

Möjligen har patienterna inte tagit alla tabletter, men sjuksköterskan Rachel Potgieter säger att det är osannolikt eftersom hon träffar dem flera gånger dagligen.

Malaria kräver nära en halv miljon människoliv årligen, främst små barn i Afrika. FN-målet att utrota sjukdomen på 15 år kommer att bli svårt att nå om parasiterna blir resistenta mot ACT också i Afrika.

– Om det kommer så skulle det kunna innebära katastrofala följder för vi har ganska få alternativ till artemisinin-baserad kombinationsterapi, säger professor Andreas Mårtensson vid Uppsala universitet som forskar om malaria i Östafrika.

I Vetandets Värld klockan 12.10 följer ett längre reportage om den misstänkta malariaresistensen i Zambia.

Referens: Cardol E. et al, LB 5083 Molecular diagnostic investigation of anecdotal reports of malaria treatment failure after artemether-lumefantrine in Masaiti, Copperbelt Province, Zambia, Poster presentation ASTMH 64th Annual meeting Oct 25-29 2015, LSHTM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista