illustration svart hål
1 av 2
Bilden, som är en illustration, visar hur ett stort svart hål suger in och slukar allt i dess väg. Foto: NASA/ESA Foto: NASA/ESA
Astrofysikern Thaisa Storchi Bergmann och Lars Broström
2 av 2
Astrofysikern Thaisa Storchi Bergmann och Vetenskapsradions Lars Broström på AAAS-konferensen i Washington. Foto: SR

Kapplöpning till det svarta hålets händelsehorisont

"Som att se ett mynt på månen"
1:30 min

Nu vill olika forskare vara först med att faktiskt se ett svart hål, eller närmare bestämt den så kallade händelsehorisonten. Det är den gräns runt ett svart hål där ingenting innanför slipper undan den enorma gravitationen.


Astrofysikerna tänker sig att händelsehorisonten ser ut som en rund kontur runt det helt svarta hålet, som inte ens ljus kan ta sig ut ifrån.

Ingen har ännu sett händelsehorisonten runt ett svart hål. Ett av forskarlagen som vill vinna det här racet leds av den brasilianska forskaren Thaisa Storchi Bergmann.

– Det är som att försöka se ett litet mynt på månens yta, säger Thaisa Storchi Bergmann under vetenskapskonferensen AAAS i Washington.

Hon förklarar att de svarta hålen är så små och så avlägsna att de inte går att se med dagens teleskop. Teleskopen har helt enkelt inte tillräckligt bra upplösning.

Thaisa Storchi Bergmann och hennes forskargrupp siktar in sig på det supermassiva svarta hålet som tros finnas i mitten av vår egen galax Vintergatan 26 000 ljusår bort.

Hon tror att de någon gång 2018 ska kunna se det svarta hålet, och anledningen är att då står ett nytt teleskop färdigt. Det ska kunna se det svarta hålet som beräknas vara ungefär lika stort som vårt solsystem, men fyra miljoner gånger så tungt som vår sol.

Men det finns så klart andra som vill vara först med den här observationen. Några av dem finns i Europa på Max Planck-institutet i Tyskland.

– Det är klart att det vi båda vill vinna den här kapplöpningen att vara först att se händelsehorisonten på ett svart hål, säger den brasilianska astrofysikern Thaisa Storchi Bergmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".