väckarklocka
Foto: TT

Molekyl som styr pigghet upptäckt

Morgonpigg? Då kan du bland annat tacka molekylen neuromedin U. Forskare har nämligen sett att den stimulerar vakenhet, framför allt på morgonkvisten.

Neuromedin U bildas naturligt i våra och andra ryggradsdjurs hjärnor och har en mängd olika funktioner. Nu har man upptäckt att den förmodligen är inblandad i vår sömn- och vakenhetscykel också.

Forskarna gjorde försök på unga zebrafiskar, en fiskart som är lik oss människor i vissa hjärnfunktioner som är kopplade till sömn.

När de fick genen för neuromedin U att bli mer aktiv än vanligt blev zebrafiskarna hyperaktiva och kunde inte somna. Men när forskarna i stället stängde av genen helt kunde de se att fiskarnas aktivitet minskade, och att det var mindre fart på dem dagtid än när genen fungerade normalt.

Forskarna hoppas att fynden i förlängningen ska ge ledtrådar till varför vissa drabbas av sömnproblem som till exempel insomni. 

Referens: Chiu et al. A Zebrafish Genetic Screen Identifies Neuromedin U as a Regulator of Sleep/Wake States. Neuron. http://dx.doi.org/10.1016/j.neuron.2016.01.007

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista