Tarmbakterier färgade av gelliknande ämne från alger. Foto: Nicola Fawcett
Tarmbakterier här odlade på ett färgskiftande gel från alger.

Näringsfattig kost kan ge outvecklad tarmflora

Spädbarn som lider av undernäring kan få en försvagad tarmflora som dessutom inte utvecklas med åldern. Det visar en ny studie från biologer från bland annat USA.

Genom experiment på möss kunde forskarna från USA och Malawi identifiera mer exakt vilka bakterier som är inblandade i viktuppgång.

Man använde sig av tarmbakterier från 6- respektive 18-månader gamla bebisar från Malawi i centrala Afrika och implanterade dem i tarmflorefria möss, som sen blev matade med en Malawesisk kost.

När mössen med tarmbakterier från undernärda barn fick ta del av tarmfloran från friska individer såg man att dessa bakterier tog över och individens tarmsystem återhämtade sig.

Forskningen är ett första bevis på en direkt orsakslänk mellan näringsfattig kost, och en outvecklad bakterieflora. Kunskapen är viktig och skulle i förlägningen kunna leda till bättre behandlingar för personer vars tarmflora inte har blivit ordentligt utvecklat.


Referens: Laura V. Blanton et al. Gut bacteria that prevent growth impairments transmitted by microbiata from malnourished children. DOI: 10.1126/science.aad3311

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".