Solnedgång, brungult dis, hög smal skorsten i siluett, stor brinnande gasfackla ur skorstenen
Gas kan ätas i stället för att eldas. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Bakterier som älskar naturgas blir fiskfoder

"Början på mikrobernas era"
1:51 min

I stället för att använda fiskmjöl och soja till djurfoder byggs nu  fabriker för att tillverka djurfoder av proteinrika bakterier – som lever på naturgas.


– I Ryssland ser vi en fabrik byggas utanför Moskva. Där finns det gott om naturgas. I Kina bygger ett foderföretag från Danmark en foderfabrik som ska drivas med naturgas, säger professor Anders Kiessling som arbetar med djurfoder på Sveriges lantbruksuniversitet.

Att tillverka foderprotein från naturgas är ursprungligen en norsk idé, enligt Anders Kiessling. På 1990-talet började en norsk forskare experimentera med en bakterie som äter den här gasen.

Den metanätande bakterien heter Metanococcus och tanken var att man skulle föda upp den på naturgas som läckte ut som en biprodukt vid oljeutvinningen. Av de här proteinrika bakterierna skulle man sedan tillverka djurfoder.

På labbet är det ganska enkelt. Man sprutar in gas i en behållare med bakterier, och när de har ätit sig tjocka och feta skördar man och tillverkar ett proteinmjöl.

Men steget från labbet till en ekonomiskt fungerande fabrik är betydligt svårare. Det fungerade inte så bra i Norge. Utvecklingen övertogs allt mer av danska forskare. Och nu i höstas invigdes en forskningsanläggning som ett samarbete mellan ett danskt foderföretag och Danmarks tekniska universitet.

– Vi behöver anläggningar som den här danska för att kunna göra optimeringen från labb till industri, säger Anders Kiessling.

Naturgas är en näringskälla för att odla proteinrika bakterier, men det finns många fler möjligheter. I exempelvis Sverige testas andra proteinrika mikroorganismer som kan leva på råvara från skogsindustrin.

– Vi måste ha klart för oss att detta är ett jättefält. Det handlar om tusentals och åter tusentals av olika mikroorganismer och kombinationer. Vi är bara i början av mikrobernas era, avslutar Anders Kiessling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".