Marita Troye Blomberg.
Marita Troye Blomberg. Foto: Tobias Abrahamsson

Nytt spår i jakten på vaccin mot malaria

1:17 min

En folkgrupp i Västafrika som verkar ha extra skydd mot malaria kan sitta inne med ledtrådar för ett möjligt vaccin mot sjukdomen.

– De här individerna är mycket mer skyddade, de får mindre feber och mycket färre kliniska symtom, säger Marita Troye Blomberg, professor emerita vid Stockholms universitet.

Folkgruppen som Marita Troye Blomberg studerat verkar inte ha mer än andra grupper av de kända genetiska förändringarna som skyddar mot malaria, till exempel genom sickle-cellanemi. Förklaringen till varför de har bättre skydd måste därför vara en annan.

– Någon klar genetisk skillnad är det inte. Nu funderar vi på om det kan handla om epigenetik, eftersom de som är skyddade lever som nomader. De äter mer kött och dricker mer mjölk, så det kan vara sådana saker som påverkar det här inflammatoriska svaret, säger hon.

Inflammation är ett av kroppens skydd mot angrepp, och personer från den här folkgruppen blir snabbt inflammerade när de får malaria. Inflammationen tycks vara det som dämpar symtomen.

Marita Troye Blomberg hoppas att den här kunskapen kan förbättra effekten hos de vaccin som testas mot malaria.

– Då kan man tänka sig att om jag har ett vaccin som är ganska dåligt som det som finns idag så kanske man skulle kunna kombinera ihop det med någon inflammatorisk inducerare och på så vis optimera vaccinet.

Studien har genomförts i Mali.

Källa: Interethnic Differences in Antigen-Presenting Cell Activation and TLR Responses in Malian Children during Plasmodium falciparum Malaria. Charles Arama et al, 2011. PLos One.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista