Demontranter med plakat
Problemen kring Hinkley Point i Storbritannien gör antikärnkraftsdemonstranterna segervissa. Höga kostnaderna kan sätta stopp för nya reaktorer. Foto: Marcus Hansson/SR

Allt svårare för ny kärnkraft i Europa

1:54 min

Nya kärnkraftsreaktorer i Europa möter allt större motstånd, och inte bara från demonstranter. I stället gör ogynnsamma ekonomiska villkor att kärnkraften blir för dyr. Storbritannien planerar nu kraftiga subventioner för nya reaktorer.

Den brittiska regeringen är beredd att satsa miljardbelopp genom statliga subventioner för att bygga två enorma kärnkraftsreaktorer vid Hinkley Point i sydvästra England. 

Det är ett projekt som beskrivits som avgörande för kärnkraftens framtid i Europa. Nu höjs röster för att det ska överges.

– Det är en katastrof både byggnadsmässigt, ekonomiskt, juridiskt och förstås miljömässigt, säger Allan Jeffrey som är talesperson för kampanjen Stop Hinkley.

I förra veckan demonstrerade de mot det franska statliga kraftbolaget EDF:s väntade beslut om bygget. Men beslutet uteblev.

I stället sköts det upp för tionde gången.

EDF är världens största kärnkraftsbolag och i det närmaste konkursmässigt. Det som var tänkt att bli deras nya flaggskepp med reaktorer av modellen EPR (European Pressurised Reactor), har blivit en ekonomisk härdsmälta.

Två likadana reaktorer som just nu byggs i Finland och Frankrike kommer att bli minst tre gånger så dyra än planerat. De är dessutom tio år försenade.

De nya reaktorerna i England beräknas kosta nästan 300 miljarder kronor. För att kunna dra igång bygget har den brittiska regeringen utlovat rekordhöga subventioner, genom att lova att köpa el från kärnkraftverket till långt över dubbla marknadspriset i 35 års tid.

Trots detta tvekar EDF. Motståndare är bland annat de inflytelserika fackförbunden i företagets styrelse. De som oroar sig för att projektet kan äventyra hela EDF:s överlevnad.

Ju längre de väntar desto troligare att det inte blir något av, säger energianalytikern Antony Froggatt på anrika tankesmedjan Chatham House i London.

Om projektet överges kommer det att få betydande effekter på försäljningen av nya reaktorer i Europa.

Det skulle innebära slutet för EPR, säger Antony Froggatt.

Företrädare för EDF har erbjudits att kommentera kärnkraftprojektet, men avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista