Tårta med bild på forskningssatelliten Odin ovanpå.
Forskningssatelliten Odin firas med en egen tårta efter att ha gått nästan 82 000 varv runt jorden. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Forskningssatellit fyller 15 år

Den svenska forskningssatelliten Odin har kunnat användas oväntat länge. När den skickades upp i rymden i februari 2001 var det meningen att den bara skulle vara igång i två år. Men igår firades satellitens 15-årsdag.

– Det finns många anledningar att fira Odin, säger Patrick Eriksson från institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers i Göteborg.

– Längden har mångdubblat värdet av Odin, speciellt för atmosfärsforskning där vi är i behov av långa tidsserier för att kunna se på förändringar i atmosfären, förklarar han.

Det var ozonlagret i jordens atmosfär som var en av Odins arbetsuppgifter att övervaka när den byggdes.

Men om någon skulle skriva ett CV åt satelliten skulle man också kunna nämna att den lyckats hitta syrgas och vattenånga i de stora gasmoln ute i rymden där stjärnor och planeter bildas.

På senare tid har den alltmer börjat användas till att förstå klimatet här på jorden.

Och atmosfärsforskaren Patrick Eriksson tror att satelliten har ännu mer att ge.

– Kan vi hoppas på fem år till? Att fira Odins 20-årsdag vore finfint, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista