Ett naket par ligger på en säng och håller om varandra. Foto: Karin Malmhav/TT.
Foto: TT

Nu är det bevisat att sex är bra

"En vacker studie som bevisar det vi visste i teorin"
1:54 min

På ett teoretiskt plan har forskare länge vetat att sex är bra. Men det har aldrig tidigare bevisats på dna-nivå.

Forskare har undersökt vad som händer på dna-nivå och evolutionärt när en art förökar sig sexuellt jämfört med arter som förökar sig asexuellt.

Studiens slutsats är att sex har stora fördelar.

– Det är en vacker studie. Vacker därför att det tidigare funnits en massa teoretiska förutsägelser för att sex skulle vara fördelaktigt, men det har aldrig riktigt bevisats, säger Simone Immler som är

Teoretiskt sett och ur en evolutionär synvinkel, är den stora fördelen med sex blandningen av två olika arvsmassor. Det möjliggör utbyte av genetiskt material mellan honans och hanens dna, en process som kallas rekombination. Det här resulterar i ett, till en viss del, omorganiserat eller omblandat dna hos avkomman.

Om blandningen blir bra kommer avkomman bli bättre på att anpassa sig i sin miljö. Så drivs evolutionen framåt. Hos asexuella arter finns inte den här möjligheten till dna-blandning.

För att bevisa vad man visste i teorin, har forskare i experiment studerat vanlig bakjäst. Jäst förökar sig vanligtvis asexuellt genom att helt enkelt dela sig i två. Men på labb kan man under särskilda förhållanden få jästen att i stället fortplanta sig genom sex.

Genom att i detalj analysera vilka genetiska förändringar som uppstått över tid hos olika populationer av jäst, en asexuell och en som då och då tvingats till sex, har man nu kunnat bevisa sexets fördelar till och med på dna-nivå.

Försöket bevisade något man teoretiskt redan misstänkt, att sex och rekombination möjliggör en ansamling av fördelaktiga genförändringar inom en individ, medan asexuell fortplantning inte gör det, förklarar Simone Immler. Det här gör att arter som använder sex bättre kan anpassa sig till olika miljöer.

Källa: Sex speeds adaptation by altering the dynamics of molecular evolution Michael J. McDonald et al, Nature, 2016. DOI: 10.1038/nature17143.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".