Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu är det bevisat att sex är bra

Publicerat torsdag 25 februari 2016 kl 05.55
"En vacker studie som bevisar det vi visste i teorin"
(1:54 min)
Ett naket par ligger på en säng och håller om varandra. Foto: Karin Malmhav/TT.
Foto: TT

På ett teoretiskt plan har forskare länge vetat att sex är bra. Men det har aldrig tidigare bevisats på dna-nivå.

Forskare har undersökt vad som händer på dna-nivå och evolutionärt när en art förökar sig sexuellt jämfört med arter som förökar sig asexuellt.

Studiens slutsats är att sex har stora fördelar.

– Det är en vacker studie. Vacker därför att det tidigare funnits en massa teoretiska förutsägelser för att sex skulle vara fördelaktigt, men det har aldrig riktigt bevisats, säger Simone Immler som är

Teoretiskt sett och ur en evolutionär synvinkel, är den stora fördelen med sex blandningen av två olika arvsmassor. Det möjliggör utbyte av genetiskt material mellan honans och hanens dna, en process som kallas rekombination. Det här resulterar i ett, till en viss del, omorganiserat eller omblandat dna hos avkomman.

Om blandningen blir bra kommer avkomman bli bättre på att anpassa sig i sin miljö. Så drivs evolutionen framåt. Hos asexuella arter finns inte den här möjligheten till dna-blandning.

För att bevisa vad man visste i teorin, har forskare i experiment studerat vanlig bakjäst. Jäst förökar sig vanligtvis asexuellt genom att helt enkelt dela sig i två. Men på labb kan man under särskilda förhållanden få jästen att i stället fortplanta sig genom sex.

Genom att i detalj analysera vilka genetiska förändringar som uppstått över tid hos olika populationer av jäst, en asexuell och en som då och då tvingats till sex, har man nu kunnat bevisa sexets fördelar till och med på dna-nivå.

Försöket bevisade något man teoretiskt redan misstänkt, att sex och rekombination möjliggör en ansamling av fördelaktiga genförändringar inom en individ, medan asexuell fortplantning inte gör det, förklarar Simone Immler. Det här gör att arter som använder sex bättre kan anpassa sig till olika miljöer.

Källa: Sex speeds adaptation by altering the dynamics of molecular evolution Michael J. McDonald et al, Nature, 2016. DOI: 10.1038/nature17143.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".