två flaggor, Storbritanniens och EU:s.
Det finns en risk att gemensamma forskningsprojekt slocknar om Storbritannien lämnar EU. Foto: Frank Augstein

Så kan ett Brexit slå mot europeisk forskning

1:30 min

Om Storbritannien i sin folkomröstning i juni väljer att lämna EU, innebär det att brittiska forskare inte längre kan få del av EU:s forskningspengar inom det så kallade ramprogrammet. Även svensk forskning kan påverkas negativt.

Hur kommer forskningen att påverkas om Storbritannien lämnar EU?

– De kommer att ställas inför kravet att förhandla fram ett nytt avtal, för deltagande i ramprogramet. Men kommissionen kommer säkert inte att prioritera detta eftersom man inte vill att länder ska kunna plocka russin ur kakan, att lämna EU för att sedan kunna gå med lite à la carte, säger Dan Andrée på innovationsmyndigheten Vinnova.

– Jag skulle tro att det blir ganska tufft att förhandla till sig sådana här avtal vid sidan om, fortsätter han. 

Vad blir effekten på resten av EU ur ett forskningsperspektiv om ett så pass stort land som Storbritannien skulle gå ur?

– Tyskland är det land vi samarbetar med mest men Storbritannien kommer inte långt efter och de är en väldigt viktig partner för Sverige. Det kommer att bli negativt för svensk forskning eftersom vi delar på ansvaret och samarbetar för att nå resultat.

– Eftersom Storbritannien är ett av de största länderna i EU kommer vi också att förlora i styrka på europeisk nivå, säger han.

Mer om vad ett eventuellt EU-utträde innebär för forskning i vårt veckomagasin klockan 14.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista