Havsvågor sköljer in mot stranden. Foto. Hasse Holmberg/TT
1 av 2
Havsvågor sköljer in mot stranden. Foto. Hasse Holmberg/TT
forskare på rad
2 av 2
Bakterieforskare i Kalmar: Jarone Pinhassi, professor samt doktoranderna Christofer Karlsson och Carina Bunse. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Försurning stör havets livsviktiga bakterier

Bakterierna i havet påverkas kraftigt av försurning. Om de inte klarar av att utföra sina viktiga funktioner kan havets hela ekosystem rubbas.

Forskare i Kalmar har analyserat bakterier från Medelhavet vars genuttryck analyserats. De fann att bakterierna är känsliga för syra i vattnet.

– Vi ser att när vi utsätter bakterier för syra så påverkas deras omsättning väldigt radikalt, säger Jaron Pinhassi.

Han menar att de här nya resultaten tyder på att havsbakterierna som är så viktiga för havets ekosystem tvingas använda allt mer av sin energi åt att avvisa syran, på bekostnad av att exempelvis producera vitaminer åt växtplankton och bryta ner löst organiskt material.

– Då kan vi inte längre räkna med att de tillför ekosystemet de goda funktioner de vanligtvis gör, utan snarare blir en belastning för ekosystemet i havsvattnet.

Hur mycket havets bakterier påverkas av försurningen, som orsakas av våra utsläpp av koldioxid från fossila bränslen, beror på näringstillgången i vattnet. Ju mindre näring, desto tuffare blir det för bakterierna.

Försvagade havsbakterier drabbar havets hela ekosystem, menar forskarna.

– Det är ytterst oroande. Om vi ändrar artsammansättningen hos bakterier på grund av havsförsurning förstärker det alla andra effekter som havsförsurning kan ha på växtplankton och eventuellt också för högre organismer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista