En bild på två snäckor. Ena är snurrad medsols, den andra motsols.
Bristen på proteinet formin gör att den högra snäckan snurrar moturs Foto: Esther de Roij och Gary McDowell. Digital komposition av Jeremy Guay, Peregrine Creative.

Gen bakom snäckans snurrning avslöjad

1:23 min

Biologer har upptäckt att en och samma gen styr både åt vilket håll ett snäckskal är snurrat, och vilken sida på kroppen organen i en groda sitter.

En snäcka är i sin helhet asymmetrisk till skillnad från oss människor och många andra djur som bara är asymmetriska på insidan. På utsidan är vi tvärtom symmetriska, och vänster- och högersidan är en spegelbild av varandra.

En snäcka kan dessutom se ut på två olika sätt. Den kan vara snurrad antingen med- eller moturs.

Det här gjorde att biologer från bland annat Storbritannien och Tyskland blev nyfikna på vad det är som styr dessa olika varianter hos snäckor. De upptäckte då att det håll som snäckan snurrade beror på en mutation i en specifik gen.

Genen ligger bakom produktionen för ett protein vid namn formin som i det tidiga cellstadiet hos en organism delvis är ansvarig för uppbyggnaden av ett slags cellskelettet. Detta gör att snäckskalet i förlängningen snurrar medurs.

Hos snäckor som snurrade moturs var den här genen muterad och producerade därför inte proteinet i cellerna.

När man sedan i celler hos grodor såg till att det här proteinet producerades mer än vanligt, såg man att organen spegelvänt bytte plats. Ju tidigare förändringar infördes desto fler organ bytte plats.

Det här stödjer tidigare hypoteser om att asymmetrin och organens platser i kroppen, hos både ryggradsdjur och ryggradslösa djur, har ett gemensamt ursprung.

Forskningen är intressant för fortsatta studier på till exempel däggdjur, och om andra gener som ligger bakom hur våra kroppar ser ut inuti.

Referens: Angus Davison et al. Formin Is Associated with Left-Right Asymmetry in the Pond Snail and the Frog. DOI: 10.1016/j.cub.2015.12.071

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista