Ulrika Björkstén.
Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Vetenskapens jakt på svar möter konstens frågor

4:34 min

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén har besökt Moderna museets utställning om livet, och funderar över konstens förhållande till vetenskapen.

En vetenskapsjournalist som försöker säga något om konst. Hur ska det här gå, tänker jag när jag går omkring i Moderna museets nya utställning, där skulptur, måleri, fotografi och film av olika konstnärer blandas.

Men de får skylla sig själva tänker jag sedan, med en sådan programförklaring. Alltså: "Livet självt. Alltså: "Livet självt. Om frågan rörande vad det egentligen är, dess materialiteter och dess egenskaper, med tanke på att den västerländska vetenskapens och filosofins försök att besvara frågan visat sig otillräckliga."

En utställning på detta tema är onekligen vältajmad. Jag har åkt till Moderna fylld av tankar på surrogatmödraskap, luftstrupar av plast, dödshjälp, försöken att skapa syntetiskt liv, jakten på utomjordiskt liv, hoten mot våra ekosystem, elektroniska accessoarer som ibland känns så oumbärliga att de lika gärna hade kunnat vara inopererade i våra kroppar.

Biologin, livsvetenskaperna, har vid sidan om IT-utvecklingen blivit helt dominerande i den naturvetenskapliga forskningens frontlinje. Nya metoder och resultat tycks på många sätt vara på väg att förändra vad det innebär att vara människa.

Och det stämmer verkligen att alla vetenskapliga försök att definiera liv hittills fallerat. En lista på nödvändiga egenskaper brukar vara vad som kan åstadkommas, där till exempel ämnesomsättning ingår. Men det utesluter delar av det vi intuitivt känner är liv, som virus. Och tar man i stället fasta på andra egenskaper, som förmågan att reproducera sig, så skulle även datavirus definieras som liv.

Ja, vetenskapligt resultatinriktad och full av frågor som söker svar, har jag alltså klivit in på Moderna museet. Så självklart blir jag besviken, för några svar är utställningsmakarna begripligt nog inte ute efter att ge. Men kanske några nya frågor?

En filmsekvens med en förvånad djurparksisbjörn som för första gången ser snö och somnar av blotta förskräckelsen, en till synes nöjd men inspärrad panda stirrandes på ett konstgjort bergslandskap. Och så människorna som betraktar dem, lika långt borta de från sin naturliga miljö.

Vad är det för liv, tänker man förstås. Men man måste vara mycket initierad för att veta att det var den sovande isbjörnen som gav forskarna nyckeln till ribosomen, cellernas fabrik, där arvsmassa blir till liv när generna avläses och proteiner bildas. Det var isbjörnarnas förmåga att i ide liksom frysa ner sina ribosomer, som forskarna härmade när de skapade de kristaller vilka gjorde det möjligt att undersöka den här centrala delen av livsprocessen.

En annan filmsekvens visar en makakeapa, kusligt likt en människa tack vare en enkel mask. Frågorna kring vår gränsdragning mellan mänskligt och annat liv infinner sig, frågor som i allra högsta grad berör biologivetenskapen och dess behov av försöksdjur.

Och sedan bilden på konstnären som 16-årig praktikant på ett bårhus, grinande bredvid ett avhugget huvud. Den får mig att tänka på de bilder jag sett av läkarstudenter i färd med att dissekera sitt första lik – ungdomligt uppsluppna, självsäkert fjärran från döden. Hur rustade är de att ta hand om gamla och sjuka?

I en tid då vetenskapen styr så mycket av våra liv och samtidigt ofta är så obegriplig för en utanförstående, så provoceras jag visserligen av bristen på tillgängliggörande också i konsten. Men med mig hem har jag en varmt gul och förföriskt mjukt inbunden utställningskatalog där vetenskapliga och konstnärliga texter om livet varvas. Kanske hittar jag fler svar där.

 Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion

Lyssnartips: Vetandets värld på måndag och tisdag handlar om just definitionen av liv, sökandet efter liv i rymden samt försöken att skapa syntetiskt liv här på jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista