Jessika Abbott och filosofen Erik Persson
evolutionsbiologen Jessika Abbott och filosofen Erik Persson Foto: Olof Peterson

Definitionen som ska ge livet ny mening

1:55 min

Med upptäckter av fler exoplaneter och spår av vatten på Mars, har jakten på okänt liv i universum blivit allt intensivare. Men ett stort problem är var man ska dra gränsen mellan levande och inte levande.

I Lund träffas evolutionsbiologen Jessika Abbott och filosofen Erik Persson för att undersöka en helt ny metod att definiera liv.

– Det är lätt att ha en definition som täcker in det redan kända. Men för att den här definitionen ska vara bra, ska den också kunna appliceras på det som vi inte känner till just nu, säger Jessica Abbott.

Är ett virus levande? Finns det en livsgnista i en självständig robotgräsklippare? Och hur är det med ett plockat äpple?

Ja, det är svårt att veta var man ska dra gränsen för liv och det finns ingen enighet bland forskare om vad som egentligen är levande. Men en definition är ett viktigt verktyg när man letar efter okänt liv i rymden, eller här på jorden.

För skapa en helt ny definition av liv arbetar forskarna här med att utveckla en statistisk modell baserad på familjelikhet, eller "family resemblance", en teori som kommer från filosofen Ludwig Wittgenstein. Den har bland annat använts inom språkvetenskapen, men aldrig på det här sättet.

– Här är en lista på egenskaper som vi förknippar med liv.

Kan du läsa upp exempel?

– Ja, det är metabolism i olika former. Evolution. Ja vad har vi mer? Grow, att man kan växa, säger Erik Persson.

I stället för att sätta upp kriterier som levande varelser ska leva upp till, så klumpar metoden ihop olika objekt efter gemensamma egenskaper.

Om man i framtiden hittar en okänd kemi som är en möjlig livsform ska man kunna bocka av dess egenskaper, en efter en. Detta för se om den är tillräckligt lik andra saker som vi kallar levande.

– Om man letar efter liv utanför jorden kan man inte vara säker på att det är speciellt likt det liv vi har här. Då är frågan kommer vi känna igen det överhuvud taget som liv? För att avgöra det behöver vi någon slags preliminär definition av liv. Vad är det egentligen vi letar efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista