Univetsitetssjukhusets fasad, rött tegel och gult rappat,  i vårsolsmotljus
Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Struptransplantation i Göteborg ska utredas

En operation på Sahlgrenska i Göteborg ska granskas efter skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet. Det skriver Svenska dagbladet.


Det var i mars 2011 som forskare genomförde en luftstrupstransplantation vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

En 76-årig man med andningssvårigheter fick en donerad mänsklig luftstrupe, behandlad med stamceller, inopererad. Forskarna hänvisar i sin rapport till Paolo Macchiarinis metod som han använde på en patient 2008. Även då handlade det om en transplantation av en donerad luftstrupe.

Liksom i KI-skandalen använde forskarna i Göteborg en ny oprövad metod. Patienten var inte dödligt sjuk, stamceller användes och de skrev en forskningsrapport efter operationen.

Patienten på Sahlgrenska dog 23 dagar efter ingreppet efter en infektion som visserligen inte satt i luftstrupen. Men Sahlgrenska har nu beslutat att transplantationen och en del andra ingrepp ska utredas av samme expert, Bengt Gerdin, som granskade Paolo Macchiarini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".