Ett fotografi av leddjuret Chengjiangocaris kunmingensis
1 av 2
I fossilet hittade man femtusendels milimeter små nervtrådar Foto: Jie Yang (Yunnan University, China)
Graham Budd vid skrivbord
2 av 2
"Det här är väldigt övertygande", säger Graham Budd vid Uppsala universitet. Foto: Tim Leffler

520 miljoner år gammalt djur med bra nerver

1:49 min

Forskare har hittat ett mycket gammalt fossil av ett nervsystem. Fossilet är ett leddjur och förfader till dagens insekter och kräftdjur.

Fossilet är 520 miljoner år gammalt och nervsystemet därmed det mest bevarade i världen. Fossilet har hittats av forskare från bland annat Cambridge University i södra Kina.

Graham Budd, professor i paleobiologi vid Uppsala universitet säger att fyndet är väldigt övertygande i jämförelse med liknande fynd.

– Innan har det varit oklart. Denna är riktigt vacker. Vi kan se exakt hur den ser ut, och hur den skiljer sig och liknar dagens artropoder, säger Graham Budd.

Leddjuren tillhör en djurstam som bland annat innefattar dagens insekter, spindlar och kräftdjur som härstammar från den tid då många sådana leddjur utvecklades.

För att kunna undersöka fossil från den här tiden i detalj, måste man verkligen veta vad man letar efter. Fossilet måste dessutom vara väldigt välbevarat.

I det här fallet grävde forskarna genom de yttre lagren på fossilet, och plockade ur små, små bitar som sedan analyserades i mikroskåp. Nervtrådarna kunde vara så små som fem tusendelar av en millimeter.

Hos de här djuren är nervtrådarna mer utspridda i hela kroppen jämfört med många av dagens insekter, där de flesta nerverna är samlade i små knippen i olika delar av kroppen.

Det är först de senaste 5-6 åren som man på allvar har börjat leta efter nervtrådar hos sådana här gamla fossil.

Med hjälp av olika metoder försöker forskare ta reda på om nervsystemet hos alla ryggradsdjur och ryggradslösa djur, har ett gemensamt ursprung.

– Det är fortfarande en öppen fråga om det finns ett gemensamt ursprung hos till nervsystemet hos olika typer av djur. Vi vet inte svaret, men fossilerna kan nu börja ge oss ledtrådar till svaret på den här väldigt viktiga och intressanta frågan, säger Graham Budd.

Referens: Jie Yang et al. The fuxianhuiid ventral nerve cord and early nervous system evolution in Panarthropoda. DOI: 10-1073/pnas.1234567890/-/DCSupplemental.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista