Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dna deluxe skapar alternativt liv

Publicerat tisdag 1 mars 2016 kl 06.00
Levande organismer helt utan proteiner
(1:48 min)
Datorbild av en vanlig DNA-molekyl. Steven Benner menar att molekylkedjor med fler byggstenar, skulle kunna bygga levande organismer helt utan proteiner.
1 av 2
Datorbild av en vanlig DNA-molekyl. Steven Benner menar att ett utökat dna, molekylkedjor med fler byggstenar, skulle kunna bygga levande organismer helt utan proteiner. Foto: Richard Feldmann/Public Domain
Steven Benner
2 av 2
Steven Benner, biokemist och grundare av forskningsstiftelsen Foundation for applied molecular evolution i Florida. Foto: Olof Peterson

Skulle organismer kunna leva, bygga celler och genomgå en evolution utan att bilda proteiner? Ja, det tror amerikanska forskare.

Forskarna vill med hjälp av konstgjort dna med extra byggstenar väcka liv i en gammal evolutionsteori.

– Vi sliter sönder molekylen och sätter ihop den på ett bättre sätt än vad naturen har gjort, säger Steven Benner, biokemist och grundare av forskningsstiftelsen Foundation for applied molecular evolution i Florida.

Alla celler på jorden innehåller tre molekylkedjor, det vill säga arvsmassa i form av dna som i cellen översätts till budbäraren rna, som sedan används för att tillverka proteiner, kroppens byggstenar.

Men i labbet har Steven Benner tillverkat konstgjort dna och rna med fler byggstenar än de normala fyra. Då får molekylerna nya egenskaper, och blir bättre på att driva kemiska processer vi annars använder protein till.

Han menar att molekylkedjor med fler byggstenar, skulle kunna bygga levande organismer helt utan proteiner.

I ett pågående experiment undersöker forskarna om en sådan organism kan utvecklas genom en annars förlegad typ av evolutionsteori som kallas lamarckism. Den innebär att egenskaper som organismen lär sig kan ärvas till avkomman.

Steven Benner har jobbat mycket för den amerikanska rymdorganisationen Nasa med att ta fram biosignaturer, som används när man letar efter utomjordiskt liv.

Han menar att deras experiment kan visa om liv skulle kunna utvecklas enligt en alternativ naturhistoria, där organismer bildas av dna och rna med fler byggstenar i stället för proteiner.

– Ett annat sätt på vilket liv kan ha utvecklats, liknande våra laboratorieexperiment, säger Steven Benner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".