En mus spanar på en annan mus
Skador i arvsmassan hos Foto: Wikimedia CC BY-SA 3.0

Parningshets kan skada spermier

0:52 min

Arvsmassan i spermierna hos gnagare går oftare sönder hos arter där hanarna tävlar om honorna. Det visar en första studie av sitt slag.

Biologerna bekräftar tidigare hypoteser att det kostar i energi att producera spermier. Man tittade på 18 olika arter av gnagare, för vilka det är olika viktigt att så snabbt som möjligt hitta en hona att para sig med.

Ju mindre monogam en art tenderade att vara, desto snabbare produceras spermier, och här var risken för skador i arvsmassan större.

Efter att ha fryst ner och tvättat spermierna kunde man i mikroskåp se att dna-strängen kapas helt enkelt på vissa ställen.

Vidare forskning skulle till exempel kunna handla om huruvida det finns någon mekanism hos honor som gör att det är mindre chans att skadade spermier når äggen, menar forskarna.

Studien är ytterligare en pusselbit om olika orsaker till att arvsmassan i spermier skadas och på så sätt påverkar fertiliteten hos både människor och djur.


Referens: Javier delBarco-Trillo et al. A cost for high levels of sperm competition in rodents: increased sperm DNA fragmentation. DOI: 10.1098/rspb.2015.2708

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista