Porträtt Lars Lund
Hjärtläkaren Lars Lund hoppas hitta behandling för personer med stelt hjärta. Foto: Annika Östman/SR

Ny metod testas mot hjärtsvikt

" Vi har hopp om att minska dödligheten"
1:55 min

Dödligheten i hjärtinfarkt och stroke minskar samtidigt som hjärtsvikt skördar lika många liv som på 1990-talet. En ny ovanlig studie ska därför starta för att försöka förbättra behandlingen.

Statistik mellan åren 1998 och 2014 visar att cirka 3 400 personer dör i hjärtsvikt varje år.

Det finns två former av hjärtsvikt. För den ena, när hjärtat pumpar dåligt, finns behandling. Den andra varianten innebär att hjärtat blir stelt, och inte kan slappna av för att kunna fyllas helt med blod. Där saknas behandling.

I en ny studie ska forskarna testa en medicin som kanske kan påverka det här "stela" hjärtat.

Hjärtläkaren Lars Lund vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska leda studien:

– Eftersom hjärtsvikt är både så vanligt och allvarligt, har vi hopp om att påverka dödligheten, säger han.

Forskarna vill testa ett läkemedel som redan finns, och som de tror har verkan. Ingen läkemedelstillverkare står bakom studien och forskarna använder därför en billig och udda metod, nämligen befintliga patientregister.

I själva registret lottar man, alltså gör en randomisering, vem som ska få behandling eller inte, allt efter att patienten har gett sitt samtycke. Därefter ges besked om patienten valts ut.

– Jag förklarar hur lottningen har utfallit och förskriver det läkemedel som eventuellt är aktuellt eller inte. Och sedan använder vi register för att följa patienten.

Men hur känns det för patienten som inte får någon behandling?

– Det är det som liksom är poängen. Vi vet ju inte idag om behandlingen är effektiv eller inte. Och om vi ger behandlingen till alla skulle vi aldrig få veta.

Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".