En bild på den maskliknande struktur av amöbor som har gått ihop för att försvara sig.
En bild på den maskliknande struktur av amöbor som har gått ihop för att försvara sig. De röda fläckarna produceras av en sorts vaktceller för att det ska vara möjligt för de nya immuncellerna att försvara masken. Foto: ©Thierry Soldati, UNIGE

Samarbete bästa försvar för amöban

Biologer har för första gången sett att en sorts encellig amöba kan försvara sig mot bakterier och andra sjukdomar, genom att gå ihop i stora gäng. Det här försvaret har man tidigare bara har sett flercelliga organismer.

När till exempel en bakterieinfektion blir för stor hos en flercellig organism, kan vissa celler spotta ut sitt dna. Det bildar då ett slags nät och kan oskadliggöra bakterien.

Vid vissa förhållanden, som exempelvis svält, kan alltså även många amöbaceller gå ihop och bilda en struktur som liknar en mask.

Liksom hos flercelliga djur bildas en sorts immunceller i maskstrukturen, där en liten av del av amöborna "offrar sig" genom att spotta ut sina dna-nät. Det här tyder på att försvarsmekanismen går tillbaka åtminstone en miljard år i tiden.

Forskningen visar på ett sofistikerat samarbete mellan celler som kan ha varit betydelsefullt när flercelliga organismer bildades. Det är ett viktigt bidrag för att förstå hur olika försvarssystem mot bakterier och andra sjukdomar fungerar.


Referens: Xuezhi Zhang et al. Social amoebae trap and kill bacteria by casting DNA nets. DOI: 10.1038/ncomms10938

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".