Gatubild med män i regnjackor i London
Britterna är vana vid ruskväder, men framöver kan det bli ännu värre. Foto: Frank Augstein

Extremväder kopplas till mänsklig påverkan

1:55 min

Forskare har räknat ut att risken för extremt regn som orsakade de svåra översvämningarna i norra Storbritannien i december, har ökat med fyrtio procent på grund av mänsklig klimatpåverkan. Britter i denna del av landet kan alltså inte räkna med att lägga paraplyerna på hyllan.

2015 blev ett rekordvarmt år vilket märktes på många ställen på jorden. Men det var inte bara temperaturrekord som slogs. Norra Storbritannien drabbades exempelvis av extrema regnmängder och enorma översvämningar i december.

– Vi har aldrig varit med om översvämningar i den här omfattningen tidigare, sa Bob Aires, räddningsledare i staden York i norra England när Sveriges Radios korrespondent Staffan Sonning besökte området i december.

Ett nytt europeiskt forskningsprojekt samlar nu stora datamängder från väder- och klimatobservationer samt klimatmodeller för att kunna svara på frågan om det finns en koppling mellan olika extrema väderhändelser och den globala uppvärmningen.

Forskarna har kommit fram till att risken för att just de här delarna av Storbritannien ska drabbas av liknande extremt regn är 40 procent större idag på grund av den globala uppvärmningen, jämfört med förindustriell tid då människan inte hunnit påverka klimatet.

Studien är ännu inte publicerad men ingår i det stora EUCLEIA- projektet som samlar data över värmeböljor, köldperioder, torka, regn och översvämningar i Europa. Detta för att om några år vara redo att snabbt svara på frågor om en extrem väderhändelse kan kopplas till den globala uppvärmningen eller skulle ha inträffat ändå, utan klimatförändringar.

Erik Kjellström, meteorolog på SMHI tror att projektet kan bli en stor hjälp i hans arbete.

– Vi som klimatforskare får ofta frågan från er i media, samhället i övrigt och inte minst försäkringsbolag. Det är precis den fråga man vill kunna svara på. Hur mycket större är risken för att sådant ska hända idag jämfört med tidigare, säger Erik Kjellström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista