Marinarkeologerna Johan Rönnby och Jim Hansson på Blasieholmen
Marinarkeologerna Johan Rönnby och Jim Hansson på Blasieholmen framför tullhuset som kanske måste rivas för att lämna plats för det planerade Nobelcentret. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Arkeologer hoppas på dumpat Vasaskepp under Nobelcentret

0:34 min

Det råder fortfarande politisk oenighet i Stockholms stadshus om framtiden för ett planerat Nobelcenter. Men för marinarkeologer skulle en byggstart öppna för en rejäl utgrävning av området.

Nobelcentret är tänkt att byggas bakom Nationalmuseum på Blasieholmen i centrala Stockholm. Vid ett bygge skulle det först krävas en omfattande arkeologisk utgrävning på den här platsen där några av världens största skepp på 1500-talet, sänkts och begravts.

– Sverige var lite världsledande faktiskt när det gäller att bygga stora skepp. Gustav Vasa byggde skeppet Stora Kravelen redan på 1530-talet. När hon var uttjänt och gammal hamnade hon någonstans här längs Stockholms kajer. Så det skulle man kunna hitta här, säger Johan Rönnby som är professor i marinarkeologi på Södertörns högskola.

Mer om Stora Kravelen och andra av 1500-talets monsterskepp som kan ligga begravda där Nobelcentret nu planeras, hör vi om i Vetenskapsradions veckomagasin fredag klockan 14.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista