En alligator som jagar en tvättbjörn.
En alligator hugger efter en tvättbjörn. Foto: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission

Alligatorer som vaktar fågelbon är tjockare

Flera fågelarter väljer att bosätta sig nära alligatorer för att reptilerna ska ge skydd mot rovdjur. Nu har forskare sett att även alligatorerna drar fördel av det här grannskapet.

Forskarna från Floridas universitet har sett att alligatorer som lever nära fågelkolonier väger mer än de som inte bor nära.

Vadarfåglar som hägrar och storkar bosätter sig gärna i närheten av alligatorer och kan på så vis använda dem som skydd från djur som vill åt deras ungar och ägg, till exempel tvättbjörnar och pungråttor.

Enligt den nya studien verkar även alligatorerna dra fördel av det här. I genomsnitt vägde alligatorer med fågelgrannar tre kilo mer.

Forskarna tror att det beror på att de får sig en munsbit då och då. Till exempel när fågelungar råkar ramlar ur boet. Eller när de medvetet puttas ut av föräldrarna när fåglarna lagt fler ägg än vad de har möjlighet att ta hand om.

Referens: Nell LA, Frederick PC, Mazzotti FJ, Vliet KA, Brandt LA (2016) Presence of Breeding Birds Improves Body Condition for a Crocodilian Nest Protector. PLoS ONE 11(3): e0149572. doi:10.1371/journal.pone.0149572

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista