Två hål i mitten och som ringar runt
Kollision av två svarta hål har observerats av forskare. Här som stillbild från en datorsimulering. Foto: The SXS (Simulating Extreme Spacetimes) Project

Röntgenstråle samtidigt med gravitationsvågor förbryllar

1:29 min

Ett gammastrålningsutbrott nådde jorden samtidigt som de nyligen upptäckta gravitationsvågorna. Nu är frågan om – och hur – det här hänger ihop.

– Mindre än en sekund efter upptäckten av gravitationsvågor, kommer en signal som varar mindre än en sekund. En signal av energirik röntgenstrålning, säger Bengt Gustafsson som är professor i astrofysik vid Uppsala universitet.

Det är nu tre veckor sedan forskare berättade att de upptäckt gravitationsvågor – en skakning i rumtiden som uppstått från en krock mellan två svarta hål. Fyndet var i enlighet med Einsteins hundra år gamla allmänna relativitetsteori.

Men precis samtidigt som gravitationsvågorna nådde jorden, gjorde också ett gammastrålningsutbrott det. Tiden stämmer nästan perfekt, platsen vet man inte lika tydligt. Men enligt forskarna är det troligt att gravitationsvågorna och röntgenstrålningen kommer från samma händelse i rymden.

Men en sådan strålning är inget man väntar från en krock mellan två svarta hål.

– Det måste i så fall vara nånting mer, någon materia som är inblandad. Kanske något som har varit i närheten av ett av de svarta hålen och har fallit in eller kramats sönder. Det måste vara något sådant man ser konsekvenserna av, om nu strålningen kommer från samma händelse.

Vad som kan ha hänt därute vill Bengt Gustafsson inte spekulera om. Men han hoppas att närmare analys av gravitationsvågor som Ligoprojektet hittar tillsammans med röntgenstrålning som Fermisatelliten uppfångar, kan lära oss mer än var signal för sig. 

– Framför allt kommer man att se till framöver att man koordinerar de här projekten noga och följer upp kommande händelser med Ligo i elektromagnetisk strålning också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista