En bild på en hög med 100-dollarsedlar, med en genomskinlig sedel i förgrunden.
Inom experimentell ekonomi så belönas ofta försökspersonerna med pengar, beroende på hur experimenten är utformade Foto: Wikimedia CC-BY-SA-3.0

Alla studier i ekonomi gick inte att upprepa

Ekonomiforskare har upprepat experiment från 18 olika studier inom det som kallas för experimentell ekonomi. Elva av dem gick att göra om med samma resultat. Forskarna uppmanar nu till fler liknande studier.

Forskarna, från bland annat Handelshögskolan i Stockholm tittade på 18 olika studier, från de två största ekonomiska tidsskrifterna. Elva av dem gick att upprepa med samma resultat som ursprungsexperimenten, och tre var nära att kunna upprepas.

Resultatet kunde ha varit värre, men forskarna menar ändå att fler sådana här studier behövs där man upprepar andra forskares experiment för att se om man får samma resultat.

Man uppmanar också forskare att själva göra om sina egna experiment, åtminstone en gång. Detta eftersom att betydelsen av att olika typer av experiment ska gå att upprepa med ungefär samma utfall, är en av grundstenarna inom vetenskapen.


Referens: Colin F. Camerer. Evaluating replicability of laboratory experiments in economics. DOI: 10.1126/science.aaf0918Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista