En Sumatraoragutang sitter gömd bland gröna ormbunksblad
Kanske finns det fler orangutanger än man tidigare trott på Sumatra. Tecken tyder på att de lärt sig leva i nya miljöer. Foto: Perry van Duijnhoven

Expert: Underbart att orangutangerna har blivit fler

En internationell forskargrupp har gjort en omfattande inventering av Sumatras orangutanger. Och deras slutsats är glädjande. Det kan finnas mer än dubbelt så många Sumatraorangutanger än vad man tidigare trott.

Forskarna kunde uppskatta att det lever ungefär 14 600 orangutanger på Sumatra, i motsats till tidigare studier som uppskattat siffran till endast 6 000.

Men skillnaden beror inte på en ökning av orangutangstammen, säger forskarna, utan att man nu utökat det område där man letat efter orangutanger. Framför allt har man gått längre upp i bergen, från 900 meter över havet till 1500 meter över havet. Man har också tittat i avverkade skogar, och hittat boplatser där.

Detta tyder på att orangutangerna lärt sig leva även i de här miljöerna, och att de kanske har kunnat anpassa sig till denna nya miljö, säger Olle Forshed, talesperson och regnskogsexpert på Världsnaturfonden. Han tycker studien är mycket intressant.

– Fantastiskt glädjande att det verkar finnas mer orangutanger på Sumatra än man tidigare trott, en underbar nyhet! säger han.

Även om forskarna är hoppfulla om de nya fynden, säger de samtidigt att 30 procent av orangutangstammen kommer att vara borta 2030, om skogsskövlingen fortsätter som planerat. Beräkningen är baserad på datasimuleringar.

– Men arten är fortfarande kraftigt hotad av människans framfart och det är bråttom. Vi måste anpassa vårt brukande av skog och mark så att dessa regnskogens invånare kan få fortsätta att finnas kvar i sitt rätta element, säger Olle Forshed.

Källa: Serge A. Wich, et al 2016. Land-cover changes predict steep declines for the Sumatran orangutan (Pongo abelii). Population Ecology. DOI: 10.1126/sciadv.1500789

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista