Tvp killar spelar ett datorspel
1 av 2
Datorspel hjälpreda för forskning. Foto: Anders Wiklund/TT
Emma Lundberg och Szantner Attila
2 av 2
Spelutvecklare och forskare samarbetar för att identifiera proteiner. På bilden Attila Szantner och Emma Lundberg. Foto: Ben Gruber

Datorspelare hjälper forskare att sortera proteiner

1:32 min

Citizen science innebär att stora grupper lekmän hjälper vetenskapsmän att exempelvis tolka data. Nu ska spelare av science fiction-spelet EVE online hjälpa till att identifiera proteiner i celler, och bidra till en atlas.

Det är stora rymdskepp som är huvudtemat i spelet som har runt en halv miljon användare, men i ett samarbete mellan spelutvecklarna och forskare kommer nu en del av användarna att hjälpa till med identifiering av olika proteiner i mikroskopbilder på celler.

Emma Lundberg är docent vid Kungliga tekniska högskolan, och berättar hur det kommer att fungera.

– Det är ett minispel i det här virtuella universumet där man kan presentera olika citizen science-uppgifter, men vi börjar med bilderna från cellatlasen. Vi ber spelarna om hjälp att tolka mönstret i våra bilder, säger Emma Lundberg.

Hon arbetar med att färdigställa en atlas över proteiner som finns i våra celler. Arbetet skapar väldigt många bilder på celler som behöver tolkas.

Att använda spel för att locka lekmän att hjälpa forskare tolka bilder har provats förr, exempelvis med galaxer och proteiner. Det som skiljer sig i detta projekt är att det sker i en etablerad spelvärld och att spelarna får belöningar i spelets egna valuta.  

Emma Lundberg hoppas därför att de ska vilja fortsätta bidra.

– Om det här går bra kommer spelarnas klassificeringar av våra bilder att läggas ut i proteinatlasen. Det hjälper till att förfina den här databasen som används av 100 000 människor varje månad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista