En japansk talgoxe sitter och kikar i ett träd
Den här lilla fågeln kan prata i meningar - precis som vi.

Fågeln med det meningsfulla kvittret

0:53 min

Vi människor är inte ensamma om att kommunicera med meningar. Den lilla lilla japanska talgoxen gör det också, konstaterar forskare vid bland annat Uppsala universitet.

Forskarna har upptäckt att fågeln har väldigt strikta grammatiska regler för sina läten och att de kombinerar ljud till meningsfulla meningar.

I naturen kombinerar fågeln ofta två olika ljud när en fara närmar sig. De betyder ungefär "sök efter fara" och "kom hit!"

När forskarna spelade upp talgoxens två läten i rätt ordning, så som de själva gör i naturen, kunde man se att fåglarna svarade genom att utföra båda beteenden; de blev både uppmärksamma på faror och närmade sig den som ropat, vilket tyder på att ljuden kombinerade i en mening betyder något för fåglarna.

Men spelades istället ljudet i fel ordning reagerade dem inte alls, ljudet blev nonsens för fåglarna, och verkar sakna betydelse. Och det här bevisar att fåglarna använder sig av strikta grammatiska regler precis som vi människor, säger forskarna.

Källa: Toshitaka Suzuki, David Wheatcroft, and Michael Griesser (2016) Experimental evidence for compositional syntax in bird calls, Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms10986

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista