Så fixar den hungriga hydran ett jättegap

Den vattenlevande hydra vulgaris har ingen mun, och när det är dags att äta sliter den i stället upp ett hål i sin egen hud. Hålet vidgas kvickt till ett svart jättegap där bytet skyfflas in med hjälp av tentakler.

Hydran är ett vattenlevande centimeterlångt nässeldjur som brukar sitta parkerat på stenar, och för ett vanligt mänskligt öga se harmlös och lite gullig ut. Men harmlös är den inte, den lilla hydra vulgaris som förlamar byten som simmar förbi genom att skjuta ut giftiga hullingar.

Men inte nog med det. Hydra vulgaris har i normalfallet ingen mun, och när det är dags att äta sliter hydra vulgaris i stället upp ett hål i sin egen hud. Detta hål vidgas kvickt till ett svart jättegap där den förlamade maten skyfflas in med hjälp av tentakler. Sedan stänger och förseglar djuret sin hud igen - som om ingenting hänt!

När hydra vulgaris ska göra sig kvitt matresterna upprepas proceduren. En öppning rivs upp i huden och när djuret spottat ut resterna försluts huden igen, utan ett spår av vad som just skett.

Nu, efter en studie på cellnivå, vet forskarna exakt vad det är som möjliggör denna märkliga transformation. Det handlar om celler som kan tänjas ut, visar det sig.

När munnen är stängd på hydran är cellerna runda, som de brukar se ut. Men när huden öppnas blir cellerna runt öppningen avlånga och uttänjda. Till och med cellkärnorna ser ut att tänjas ut och deformeras. Av just det skälet kan en hungrig hydra vulgaris munöppning faktiskt växa sig större än djuret självt.

Vad finns det då för evolutionär funktion med detta ovanliga sätt att äta sin mat på? Det vet vi inte, säger forskarna bakom den nya studien, som publiceras i tidskriften Biophysical Journal. Men det är något som de säger sig vilja ta reda på.

Just nu studerar forskarna de fysiologiska följderna för hydra vulgaris celler av att hela tiden ändra form.

VIDEON OVAN visar hur hydra vulgaris gradvis vidgar sin mun. Foto: Carter and Hyland et al./Biophysical Journal 2016.

Referens: Carter, Jason A. Et al. Dynamics of Mouth Opening in Hydra. Biophysical Journal, mars 2016. Doi: 10.1016/j.bpj.2016.01.008 )

(länk till video: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/cp-itm030216.php)

(läs mer om studien och se bilder här: http://www.cell.com/action/showFullTextImages?pii=S0006-3495%2816%2900052-7)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista